• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Kuinka parantaa itseäni kevytyrittäjänä?

Kuinka parantaa itseäni kevytyrittäjänä?

Kevytyrittäjä

Vain joka toinen Suomessa perustettu yritys toimii vielä viiden vuoden päästä. Suomalaisista yrittäjistä joka viides kuuluu vähiten ansaitsevaan kymmenykseen, ja jopa 15 % kaikista köyhimmistä suomalaisista on yrittäjiä. Ei siis ihme, että sanotaan, ettei yrittäminen kannata Suomessa. Näistä surullisista tilastoista huolimatta moni menestyy yrityksellään, ja pääsee kiinni isoihin rahoihin. Oman yrityksen perustaminen merkitsee monelle myös mahdollisuutta päästä tekemään sitä, mistä nauttii – ja mahdollisuutta olla oman itsensä pomo. Yrityksen kannattavuutta ja yritystoiminnan mielekkyyttä pääsee testaamaan kevytyrittäjyyden kautta.

Kevytyrittäjyys sopii nuorille, työttömille ja liikeideaansa testaaville 

Kevytyrittäjyys sopii niin nuorille, työttömille kuin heille, jotka haluavat testata omaa liikeideaansa ja omia valmiuksiaan toimia yrittäjänä. Kevytyrittäjyys on riskitön ja hyvin helppo tapa toimia yrittäjänä. Yritystoiminnan aloittaminen on maksutonta, ja kirjanpito, verojen maksaminen sekä kaikkien työtuloista menevien lakisääteisten maksujen maksaminen hoidetaan laskutuspalvelun toimesta. Laskutuspalvelu ottaa tietenkin oman prosenttiosuutensa työtuloista, mutta laskutuspalvelun palkkiot ovat verovähennyskelpoisia. 

Työtön voi testata yrittäjyyttä kevytyrittäjänä, eli laskuttamalla asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta. Päiväraha maksetaan soviteltuna. Myös kesätöitä etsivä nuori voi työllistää itsensä laskutuspalvelun kautta, samoin lisätienestejä tahtova opiskelija. Kevytyrittäjyyden voi lopettaa helposti, jos ei syystä tai toisesta halua jatkaa yritystoimintaa. Jos taas yritystoiminta vaikuttaa kannattavalta, on kevytyrittäjän kannattavampaa perustaa toiminimi tai esimerkiksi osakeyhtiö ja hakea starttirahaa. Jatkossa laskut pitää kirjoittaa itse, tai hankkia sopiva laskutusohjelma. Myös kirjanpito jää joko omalle kontolle, tai kirjanpitäjän tai tilitoimiston huoleksi.  

Miten kehittyä kevytyrittäjänä?

Nuoren, opiskelijan tai muualla palkkatöissä olevan ei välttämättä kannata muuttaa kevytyrittäjyyttä ”oikeaksi” yrittäjyydeksi. Jos keikat ovat satunnaisia, eikä yritystoiminnan laajentaminen kokoaikaiseksi ole lähitulevaisuuden suunnitelmissa, voi kevytyrittäjänä jatkaa vuodesta toiseen. Kevytyrittäjyys jättää aikaa muullekin elämälle, kun kaikki aika ei mene kuittien ja muiden paperien pyörittämisessä.

Vaikka pysyisi laskutuspalvelun asiakkaana eli kevytyrittäjänä, se ei tarkoita sitä, etteikö itseään ja liiketoimintaansa voisi kehittää. Lisäkoulutukset ovat aina paikallaan. Kurssimaksut ja muut kouluttautumisesta aiheutuvat kustannukset voi vähentää verotuksessaan. Erilaisia yrittäjille sopivia valmennuksia saattaa järjestää myös oman alueen uusyrityskeskus tai TE-toimisto. Kannattaa miettiä, millaisia taitoja ja valmiuksia tarvitsee – onko se kielitaidon kehittäminen, tietoteknisten taitojen parantaminen vai jokin omaan alaan liittyvä lisäkoulutus? Esimerkiksi kosmetologi voi alkaa lisäkoulutusten avulla tarjoamaan asiakkailleen myös intialaista päähierontaa, ja personal trainer hyötyy varmasti siitä, että pätevöityy antamaan myös ravintoneuvontaa. Pitopalvelua pyörittävän yrittäjän on hyvä osata valmistaa myös vegaanisia ja gluteenittomia ruokia, mihin voi hakea tukea erilaisilta kursseilta.

Joskus liiketoiminnan kehittäminen ja laajentaminen vaatii lisää rahaa. Valmennukset, laitehankinnat tai esimerkiksi uusiin toimitiloihin siirtyminen saattavat vaatia isojakin summia, ja jos yrityksen kassassa ei ole vapaata rahaa, herää kysymys siitä, mistä hakea lainaa. Lainaa kannattaa hakea ensisijaisesti omasta pankista, mutta jos ei ole antaa lainalle vakuuksia – eli kyse on vakuudettomasta luotosta – voi sopiva laina löytyä myös muiden rahoituslaitosten kautta. Verkossa voit kilpailuttaa pankkien ja rahoituslaitosten lainat keskenään, ja valita lainan, minkä ehdot ja korot sopivat sinulle parhaiten. Yritystoimintaa varten otetun lainan korot voi vähentää verotuksessaan. Lainarahaa voi tarvittaessa käyttää myös markkinointiin. Jos yritys ei aktiivisesti mainosta ja markkinoi itseään, ei se löydä asiakkaita. Jokaisen yrityksen on oltava tänä päivänä näkyvästi esillä verkossa.

Kevytyrittäjäkin voi joutua maksamaan YEL-maksuja

Kun kevytyrittäjä alkaa tienata tarpeeksi paljon yritystoiminnallaan, joutuu hän maksamaan kaikki samat maksut noin esimerkiksi toiminimiyrittäjä. Kevytyrittäjä joutuu siis maksamaan myös YEL-maksuja, jos työtulot ovat vuodessa noin 7800 euroa. Ensimmäiset neljä vuotta kevytyrittäjä saa eläkevakuutusmaksuista 22 % alennuksen.

Lisäksi kevytyrittäjä on aina arvonlisäverovelvollinen. Hänen tulee siis lisätä laskuihinsa arvonlisävero, eikä hän pääse osalliseksi arvonlisäveron alarajahuojennuksesta, kuten esimerkiksi toiminimiyrittäjä. Jos toiminimiyrittäjän liikevaihto on alle 10 000 euroa vuodessa, hän saa arvonlisäveromaksut takaisin, ja jos liikevaihto on vain jonkin verran isompi, palautetaan hänelle osa arvonlisäveromaksuista. 

Arvonlisäverovelvollisuus ja laskutuspalvelun palkkiot ovat kevytyrittäjyyden huonoja puolia – samoin se, ettei edellisten tilikausien tappioita voi vähentää verotuksessa. Hyviä puolia ovat puolestaan huolettomuus kirjanpidon, laskutuksen ja verojen suhteen. Hyviä puolia ovat myös yritystoiminnan aloittamisen ja lopettamisen helppous.